ДА ПОБЕДИШ ЗЛОТО ЧРЕЗ ДОБРО

In Статии by admin

От Милена Сибторп

Силата на плътта дойде от познанието на доброто и злото. Тогава се отвориха очите на човека и започнахме да виждаме злото и да се нараняваме, когато хората ни сторват зло. Дали трябва да е така, дали да виждаме злото? Библията казва: “….но искам да постъпвате мъдро по отношение на доброто и да съхраните невинността си по отношение на злото” – Римляни 16:19 /ревизиран съвременен превод/.

Словото ни дава изходен път. Казва: нека сме онеправдани, нека сме ощетени /превод: “Верен” /, т.е. ние решаваме да не вземем под внимание злото, което е сторено срещу нас, и да не търсим своето /1 Коринтяни 6:7/.
Не е ли всяка обида и сърдене под всякаква форма всъщност търсене на своето?

Единствените два закона, които Бог ни дава под Новия Завет на благодатта, са: “да възлюбиш Господа своя Бог с цяло сърце, ум и сила и да възлюбиш ближния както себе си”! Не се ли казва в 1 Коринтяни 13, че “любовта не търси своето”? Как ходиш в любов, ако търсиш своето право над всичко, това Божията любов ли е? Не каза ли Исус да се молим за тези, които ни обиждат, да благославяме, когато ни кълнат? А ние скачаме като ужилени при най-малката дума казана накриво, сърдим се, дори прекъсваме взаимоотношения и то с братя и сестри в Господа! /1 Петрово 2:18,19; Лука 6:29; 1 Солунци 5:15; 1 Петрово 3:9; Римляни 12:19; Матея 5:38-41; 43-48/

Не се оставяй на злото да те побеждава или да надмогне в тебе, а ти побеждавай злото чрез добро /Римляни 12:21/ !!!
Исус каза: “Отче прости им, те не знаят какво правят”. Един вид извиняваме хората за това, което правят. А това, което направиха на Исус, когато Той изрече тези думи, беше, че го биха, подиграха му се и го разпънаха на кръст да умре абсолютно незаслужено.
Той е нашият пример!

Сръднята, обидата и огорчението не се ли овладеят прерастват в омраза и идват към нас посредством дух на убийство! Каин уби брат си Авел заради обида. 1 Йоаново 3:15 казва: “всеки, който мрази брата си, е човекоубиец”.
“Прощавайте, за да ви бъде простено” казва Библията! Не давайте място на дявола /Ефесяни 4:27/! Исус заяви категорично, че дяволът няма дял в него! А ти дал ли си му дял в себе си? Не се чуди, ако животът ти е изпълнен с тормоз и терзание вследствие на достъпа, който му даваш да краде, да убива и да руши!

Който не е съгрешил, нека хвърли пръв камъка на обвинението. Ти хвърляш ли камък? Ти също си съгрешавал!
Ти можеш да кажеш: “Но аз никога не съм прелюбодействал!” Но си съгрешавал!
А Кой е Този, Който може да отсъди кой грях е по-голям от друг, ако не само Господ – Сърцеведецът!

Прости и то не само на думи, но в дело и приеми изцеление! /1 Йоаново 3:18; 11-19/